NHL zrejme nezačne, obe strany sa rozhádali a nedohodli

19.10.2012 Celý región

Toronto 19. októbra (TASR) - Po štvrtkových rokovaniach medzi vedením zámorskej hokejovej NHL a hráčskou asociáciou je koniec prebiehajúcej výluky opäť v nedohľadne. Po tom, ako majitelia klubov ponúkli verziu dohody s rozdelením zisku "fifty-fifty", nasledovali zo strany hráčov tri kontranávrhy, ktoré sa podľa komisára Garyho Bettmana nijako neblížili alternatíve majiteľov.

Bettman považuje štvrtkové vyjednávania za "krok späť" a ďalšie si strany ani nenaplánovali. "Žiaľ, veci sa po dnešku nepohli. Práve naopak, myslím si, že po konaní asociácie sme sa posunuli o krok späť. Po predložených návrhoch je jasné, že o veci nehovoríme v jednom tóne," vyjadril sa po rokovaniach Bettman, ktorý skloňoval v súvislosti so stretnutím aj slovné spojenie "totálne sklamanie".

Návrhy zavrhnuté za 10 minút

Na rokovaniach sa zúčastnili za asociáciu aj hviezdne osobnosti ligy Sidney Crosby, Jarome Iginla, Jonathan Toews a Eric Staal, ktoré vytýkajú vedeniu zmietnutie kontranávrhov okamžite zo stola. "Prídete s troma návrhmi, aby ste sa nejako chytili, a tie sú zavrhnuté za 10 minút. Žiadny deň na rozmýšľanie o navrhnutých číslach, ale koniec v priebehu niekoľkých minút. Druhá strana nevyzerá ako skupina, ktorá by sa snažila niečo dosiahnuť v rokovaniach," povedal novinárom Crosby, ktorého doplnil hlavný vyjednávač Donald Fehr: "Mal to byť pozitívny deň pre súťaž, nie je však tomu tak."

Podľa "najbližšej" ponuky z troch by sa rozdelenie zisku mohlo odpichnúť od stanoveného 50 na 50 hneď od prvého roku novej kolektívnej zmluvy, no hráči chcú zachovanie platov v plnej výške. Liga ráta skôr s ich znížením.

Podľa servera tsn.ca si strany k rokovaciemu stolu skôr než na budúci týždeň určite nesadnú. Tretia výluka v Bettmanovom funkčnom období sa začala 15. septembra. Škody sa už vyšplhali na sumu 250 miliónov dolárov, pričom ak sa zrušia zápasy a sezóna sa kompletne neodohrá, budú len stúpať.
 

Vyberte región